1. leht 1-st

kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 13:32 18
Postitas Kert11
Äkki mõni vana grillihunt/grillispets oskab näpunäiteid jagada.
Probleem selles, et mul jääb alati kas liiga toores või siis liiga kuiv. Ei tule viis pluss tulemust.

Ühesõnaga šašlõki liha ja marinaadi teen ise. Kodus puuhalgudega metall vann.

Praegu tegin äädika marinaadi, keskmised suurused kuubikud. Ajasin enam vähem külg küljekõrval vardasse.
Tuli: panin vanni halge täis, ootasin millal ära põleb, hakkasin süte peal grillima.

Keskmise kõrgusea peal 15-20 min. Pealt justkui mõni nurk must, seest aga toores. Kui lasta kauem, et seest ka küpsenud, siis liha juba liiga kuiv kärakas ja kurdetakse, et üle küpsetasin.

Seega küsimus:

Kui on metall vann ja puuhalud, kuidas oleks õigem teha, kas paar halgu panna ja elaval tulel grillida? Või pigem nagu mina tegin, et vann puid täis, lased kõik ära põleda ja siis süte peal.
Ja mis see "valem" on kui sooviks nõnda, et liha oleks küps ja samas mahlane


Pilt

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 14:10 24
Postitas TiitR
Mahlasuse tapab äädikas, sellega üle panna ei tohiks. Ja grillid ikka sütel, mitte tulel, see kõrvetab vaid. Mina teen nii, et halud põlema ja kui alla hakkab juba sütt tekkima, siis nihutan põlevad puud vanni teise serva ja lisan veel puid sinna juurde, kuniks sealt jälle sütt tekib, mille siis nihutan liha alla.
Ahjaa, ma teen ka tavaliselt ise marinaadi ja lisan äädikale ka kindlasti natuke toiduõli juurde ja segan läbi. Samuti algab kogu lõpptulemus liha valikust, kus ideaalne oleks ka kui oleks ka natuke pekki, mis ka mahlasust lisab. Mina teen šaslõkki tavaliselt sea kaelakarbonaadist, mis on natuke pekiga läbikasvanud.
Ostsin eelmine aasta omale 4 põletiga gaasigrilli ka, tegin täpselt 1x ja seisab tühja... ost, ikka ehedalt puusütel tuleb hea ;)

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 14:14 38
Postitas ladammm
Seda "klassikalist"/äädikamarinaadis sealiha on vist kõige keerulisem "viis pluss" tulemusele saada jah. "Rusikareegel" peaks olema, et süte kohal, kus liha hakkad tegema, kätt kannatab 3 sek hoida siis on temp idekas

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 14:49 40
Postitas Raghza
3 sekundi reegel on üldjuhul pädev jah.
Kui väljast tume, aga seest toores, oli liiga kõrge temperatuur.
Kui väljast norm, aga seest juba kuiv, siis oli liiga madal temperatuur.

Sinu grilli puhul on vist õhku tiba keeruline regullida. Muidu kui liiga tuline, siis õhku vähemaks ja vastupidi.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 15:05 01
Postitas TiitR
Raghza kirjutas: 07.05.2020 14:49 40
Sinu grilli puhul on vist õhku tiba keeruline regullida. Muidu kui liiga tuline, siis õhku vähemaks ja vastupidi.
Jep, kui on vanast ajast jäänud äkki "ufo" kaas järele, siis sellega annab ka asja siluda.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 15:49 56
Postitas eero
P.1 ära tee kunagi äädikamarinaadi, äädikas tõmbab lihast mahlad välja.
P.2 vaata p.1

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 16:02 18
Postitas TiitR
eero kirjutas: 07.05.2020 15:49 56 P.1 ära tee kunagi äädikamarinaadi, äädikas tõmbab lihast mahlad välja.
P.2 vaata p.1
Äädikaga on selline asi, et oleneb kaua sul marinaadi aega teha on. Loomulikult äädikas kisub mhlad välja, kuid kui hommikul teed marinaadi ja õhtul juba grillid, siis võib tiba kangema teha (ei jõua mahlasi välja tirida, aga loomulikult mitte kibevänge teha), kuid mina teen 24h marinaadi tavaliselt ja hoian külmikus kile või kaane all, ning panen ätsi väga minimaalselt no pmst vaid maitseks võib öelda. Päris ilma pole minu arust klassikalist maitset :)
Aga see on vaid minu maitsemeel ;)

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 07.05.2020 18:14 20
Postitas Otter
Lisaksin veel enda punkti ka juurde. Ise eelistan ka äädikat pisut rohkem aga liha grillile pannes keerutan algusest üsna kiirelt iga külje peal kõrvetab nö. Pealmise kihi ära ja ei lase mahlasid kohe välja. :)

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 08.05.2020 13:13 43
Postitas lairer
Äädikas tõesti võtab lihast vedeliku välja ja liha jääb tuim. Samas väike kogus aitab liha pehmeks teha ja paljudele meeldib ka selle maitse. Ehk siis väga peab teadma kogust, et seda üle 2 päeva äädikas ei hoiaks. Ise soovitan ikka rohke ja kange sibulaga marineerida. Lisaks soovitan äädikas asemel proovida ka kiivist pigistatud mahla. Võtab liha ka väga pehmeks. Aga üks olulisemaid asju pehme ja mahlase liha saamisel on see, mis temperatuuriga läheb liha süte kohale. See ei tohi olla kindlasti külmkapi külm vaid toasoe!!! Vastaselt juhul on liha pealne ja sisemine temperatuuri erinevus nii suur, et tekib liha nn keemine ja liha jääb seest vinkse, kuigi pealt võib tunduda ideaalne. Soovitan kasvõi 10-15min enne grillimist liha päikse kätte jätta. Poole tunniga ei roisku ükski liha. Õige temperatuuriga liha tunneb nii ära, et võtad ühe tüki kätte ja kui ei tunne, et see käes on külm, siis on õige aeg grillimiseks!

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 08.05.2020 15:53 47
Postitas AARE540
Tegelt soovitatakse liha juba paar tundi enne grillimist külmikust välja võtta, et see toatemperatuurini soojeneks. Mis puutub šašlõkki, siis vähemalt mul on nii, et igal grillimisel peaks vähemalt osa olema see klassikaline šašlõkk, see on see õige aai, kuigi praegu on igasugu maitseid, mida on ka kergem sussutada, just nimelt äädika tõttu. Üks minu meeletult ääretult hea on mustikamarinaadis, see tuleb mõnus pehme, mahlane ja kergelt mõrkjas ning mida on ka üsna kerge grillida :cool:
Krt ajavad siin keset päeva grillijuttu, tuleb ka jälle grill kurjaks ajada ja kõrvale mõni anum joogaga võtra :mrgreen:

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 08.05.2020 16:38 06
Postitas TiitR
AARE540 kirjutas: 08.05.2020 15:53 47 Tegelt soovitatakse liha juba paar tundi enne grillimist külmikust välja võtta, et see toatemperatuurini soojeneks. Mis puutub šašlõkki, siis vähemalt mul on nii, et igal grillimisel peaks vähemalt osa olema see klassikaline šašlõkk, see on see õige aai, kuigi praegu on igasugu maitseid, mida on ka kergem sussutada, just nimelt äädika tõttu. Üks minu meeletult ääretult hea on mustikamarinaadis, see tuleb mõnus pehme, mahlane ja kergelt mõrkjas ning mida on ka üsna kerge grillida :cool:
Krt ajavad siin keset päeva grillijuttu, tuleb ka jälle grill kurjaks ajada ja kõrvale mõni anum joogaga võtra :mrgreen:
Ma lõpetasin just 10min tagasi väikese grilli :D
Seekord ajas proua mõlemad grillid käima, kus siis puugrillil tegime shaslõkki ja grillvorste ning gaasigrillil grillis ta köögivilju.
Kuna see mõte tuli suht äkki, siis seekord sai täitsa poe shaslõkk valitud ja täitsa võin soovitada Rimi klassikalist ja Otepää klassikalist (mõlemad kergelt äädikased ja ilma värvideta).
Ja kuna mul proua fännab ka jubedalt mustikamarinaadis asju, siis võttis ka seda (tavaliselt teeb ribi mustika marinaadis, kuid seekord grillliha mustikas).

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 08.05.2020 20:31 37
Postitas Riivo
Mulle meeldib näiteks üle kõige jätkuvalt traditsiooniline äädikamarinaad üle kõige. Lihtsalt küpsetamisel on omad nipid. Enamus ajab vardasse liha väikeste vahedega ja siis jäävad neist järgi ainult kuivanud käkid. Minu nipiks on lükata alguses lihatükid üksteisega väga tihedalt kokku, mõned sibularõngad vahele ka. Välimus nagu kebabirullidel. Enne küpsetama hakkamist "liharullid" kergelt pigistada õhulisemaks, ja anda kuuma seni kuni pealispind ei ole enam pehme vaid tundub tugevam sõrme all. Kokkupressitud liha hoiab mahlu sees ja on oluliselt pehmem.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 08.05.2020 21:38 56
Postitas AARE540
Vot Riivo, sa ka vana kooli mees, see klassikaline on tõesti tegelt parim ja strateegia on sul ka õige :)
Klassikalisega on ka see hea asi, et ei lähe kindlasti midagi raisku- liiga väiksed tükid, mida on keeruline restile panna, on ka toorelt head :mrgreen:

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 00:26 25
Postitas TELK
Äädikamarinaadis liha on juba enne grillile panemist valmis ;) Paar pudelit jääkülma viina peab ka muidugi olema :D

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 00:38 10
Postitas TiitR
TELK kirjutas: 09.05.2020 00:26 25 Äädikamarinaadis liha on juba enne grillile panemist valmis ;) Paar pudelit jääkülma viina peab ka muidugi olema :D
Pean tunnistama, et olen isegi teinekord (äädika)marinaadis liha toorelt närinud ja täitsa teadlikult :D..veganid kukuvad nüüd ilmselt minestunult maha, kuid see on umbes sama, kui soolad hommikul lõhe/forelli ära, paned külmikusse, et õhtul või hiljemalt järgmisel hommikul saiale panna, kuid reaalne elu on, et 1h tunnipärast käin nii ise, kui naine ja lapsed külmiku ust pidevalt kangutamas :D

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 09:37 37
Postitas toivoku
**** lugu selle klassikalisemarinaadiga on see,et tallinnas vist pole ühtegi kohta kuhu seda saaks suure isu korral sööma minna nii,et keegi keeraks selle sinu eest valmis :S . Igalpool gruusia jne saslõkid, aga klassikalistmittekuskil :(

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 10:10 48
Postitas Riivo
Tallinnas ehk ei saa a vist Kiiul uuest Arturist pidavat midagi ligilähedast saama kaasa osta ise küpsetamiseks.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 12:08 19
Postitas Kert11
Tänud vastuste eest

Mul oligi paar viga tehtud, nimelt võtsin otse külmikust liha ja läks grillile (ei lasnud teda toa soojaks). See ilmselt oligi probleem.

Lisaks oli liha ise välisfilee, ehk enamuses tai. Oleks pidanud pigem pekilist (kaela) panema. Eks järgmine kord targem :)

Pilt

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 13:57 40
Postitas TiitR
Täna panen marinaadi ja homme teen. Sea kaelakarbonaad 2,5kg (teisel pool on pekiriba natuke mehisem).

Pilt

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 14:13 44
Postitas Kert11
Riivo kirjutas: 09.05.2020 10:10 48 Tallinnas ehk ei saa a vist Kiiul uuest Arturist pidavat midagi ligilähedast saama kaasa osta ise küpsetamiseks.
Kaubandusest ma olen leidnud sellise toote, mis meenutab kodust äädika marinaadi:

Nostalgia šašlõkk 1,4 kg
OTEPÄÄ LIHATÖÖSTUS

Näinud olen Prismas ja Maksimarketis

https://www.prismamarket.ee/products/19 ... _ids=13210


Pilt

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 14:28 02
Postitas TiitR
Kert11 kirjutas: 09.05.2020 14:13 44

Nostalgia šašlõkk 1,4 kg
OTEPÄÄ LIHATÖÖSTUS
Sellest ma ka üleval rääkisin (nime mäletasin valesti kahjuks), kuid jah, see on üsna mõnus ja hea toode...kuigi pekiseid tükke võiks isegi rohkem olla, kuid muidu hea :)

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 15:13 12
Postitas Kert11
Jep, ise ka 2 x seda ostnud ja väga hea marinaad.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 23:04 33
Postitas BumBum
Grillimisel on mõnikord abiks teflon küpsetuspaber/foolium. https://kaup24.ee/et/kodutarbed/soogino ... id=2928268
Mustavärvi sobivad grillimisel kasutamiseks, heledad vist ainult praeahjus, seal kus leek alt ei puuduta.
Korduvkasutav. Hiinast saab ka: https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... flon+sheet

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 09.05.2020 23:34 45
Postitas TiitR
BumBum kirjutas: 09.05.2020 23:04 33 Grillimisel on mõnikord abiks teflon küpsetuspaber/foolium. https://kaup24.ee/et/kodutarbed/soogino ... id=2928268
Mustavärvi sobivad grillimisel kasutamiseks, heledad vist ainult praeahjus, seal kus leek alt ei puuduta.
Korduvkasutav. Hiinast saab ka: https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... flon+sheet
Ma oma gaasikal kasutasin ja vaid esimene ja viimane kord - liha peab ikka ehedalt saama grillida. Jah, ahju hoiab puhtana, kuid maitses kaotad ja ahju annab alati ära puhastada, maitset väga mitte ;)
Kes tahab, siis annan tasuta ülejäänud lehed ära.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 14.05.2020 08:55 54
Postitas karmo
Viitna saslõkikas müüakse kaasa küll marinaadis liha(10 jevrot kg) ja kana (12 jevrot kg),jääb ja saab väga hea, seda kas Kiiult ka saab kaasa osta,seda ei tea. Tallinna inimesel väheke pikk tee ainult liha järgi sõita Viitnale 😀. Ilusti küsides saab seda punast kastet ka kaasa.

Rakverest saab osta Araratist liha kaasa kodus tegemiseks(kana ja siga mõlemad 9,5 jevrot kg).

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 14.05.2020 08:57 39
Postitas karmo
Peale grillilt võtmist panete liha ikka potti nii 10minutiks?

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 14.05.2020 09:45 34
Postitas Riivo
Panen siis vastava teabe ka asjaosalise poolt facebookis.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 14.05.2020 10:29 48
Postitas Oliver.L
Golden.

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 14.05.2020 21:44 00
Postitas TiitR
Teema jätkuks.... :cool:

Pilt

Re: kuidas grillida šašlõkki?

Postitatud: 14.05.2020 22:01 47
Postitas karmo
Väga meeldib,aaaaaa,sa küsisid hoopis ahju kohta😀